Tratamente naturiste

Durerea Sciatică – Tratament Naturist

  Caratul unor greutati mari, pozitiile vicioase ale corpului, obezitatea, imbatrinirea sunt numai cateva dintre cauzele ce duc la aparitia sciaticii sau herniei de disc.
  Boala nu este greu de identificat, iar remedierea ei este posibila, important este insa ca totul sa fie facut la timp, adica inainte de a se face simtite efectele dure ale ignorarii problemei.

 Iata cateva remedii naturiste pentru bolnavii de sciatica:

   Tinctura de lemn dulce.

   Aceasta se obtine din 100 g radacina de lemn dulce macinata cu risnita electrica de cafea sau zdrobita cu piua, la care se adauga o jumatate de litru de alcool alimentar. Se lasa la macerat intr-o sticla inchisa vreme de 10 zile, apoi se filtreaza, iar din preparatul obtinut se ia cite o lingurita de 4-6 ori pe zi, in functie de cit de severa este durerea. Tratamentul dureaza 14-20 de zile si se poate relua doar dupa o pauza de 10 zile.

  Bai cu frunze si coji de nuc.  In 10 litri de apa clocotita se pun frunze si coji verzi de nuci cat cuprinde. Se lasa vasul pe foc 30 de minute, apoi se strecoara si se adauga decoctul fierbinte in apa din cada. Se fac saptamanal doua-trei astfel de bai, pana ce durerile cedeaza definitiv.

  Macerat de ardei iute pentru calmarea durerilor.
  Intr-o sticla cu gura mai larga puneti 18 ardei iuti, rosii, maruntiti in prealabil. Peste ei turnati 100 ml tuica curata, de fructe, de 40 de grade. Lasati la macerat vreme de 10 zile, langa o sursa de caldura, apoi strecurati si trageti-l in sticlute de culoare inchisa. Aplicati putina solutie pe un tampon de vata si ungeti zona dureroasa seara, inainte de culcare. Daca apar iritatii pe piele, ungeti-va inainte cu alifie de galbenele.

  Unguent din untul-pamantului.

 Se scot cateva radacini de untul-pamantului (toamna tirziu, dupa iesirea din vegetatie), se spala bine la jet de apa rece, apoi se lasa putin sa se zvante. Se toaca marunt si se centrifugheaza, ca sa se obtina sucul. Acesta se combina in parti egale cu lanolina si astfel se obtine o alifie cu care se pot unge de mai multe ori pe zi locurile dureroase. Preparatul incalzeste rapid articulatiile, stimuleaza circulatia sangvina locala, iar dupa maximum doua saptamani de tratament durerile se diminueaza si creste totodata elasticitatea articulatiilor.

   Ceai de cretusca.

  Se prepara din 40 g flori de cretusca la un litru de apa clocotita. Se acopera vasul pentru 10 minute, dupa care se strecoara si se beau trei cesti pe zi, timp indelungat. Cretusca poate fi utilizata si in caz de gastrita sau ulcer gastric.
   Durerile provocate de sciatică pot fi ameliorate până la dispariție cu ajutorul urzicilor.  Aceste buruieni aparent banale au fost folosite de secole pentru tratarea durerilor de spate asociate cu sciatica.

   Urzica are o acțiune antiinflamatoare puternică, care ajută la ameliorarea durerilor.
 Vracii din timpurile trecute utilizau urzicile sub formă de comprese aplicate pe zona afectată, ceai sau băi. 
 I. Băi generale cu urzică
 • 200 g de urzici uscate
 • 5 litri de apă rece
  Puneți urzicile la înmuiat într-un vas mare, în care ați turnați cei 5 litri de apă rece. Acoperiți, și lăsați plantele la macerat 12 ore.
  După acest interval de timp, amestecul se încălzește, se strecoară și apoi se adaugă în apa din cadă pregătită pentru baie.
  Se stă în poziție de șezut, 20 de minute. Nivelul apei nu trebuie să depășească zona inimii celui care face aceste băi. O recomandare importantă este ca după ce se iese din cadă, corpul să nu se șteargă cu prosopul, ci să se îmbrace cu un halat gros și să se stea în pat (cel puțin 1 oră), pentru a transpira din abundență.
  II. Frecție cu urzici
 Frecarea locurilor dureroase ale corpului cu urzici proaspete este o terapie străveche, practicată cu succes și la noi în țară. Pentru dureri de spate, nevrită la brațe și picioare, și durerile de sciatică ce au iradiat spre brațe sau spre membrele inferioare,
  Maria Treben recomandă următorul tratament: adunați câteva urzici într-o mână, faceți o legăturică și frecați zonele dureroase, de jos în sus (de la picior până la coapse), de 3-4 ori la rând. Acest procedeu ajută ca durerile să treacă în câteva zile. Pentru cei care au pielea sensibilă, este posibil ca acest tratament să producă reacții adverse: înroșirea sau bășicarea pielii. În acest caz, se poate aplica pudră de talc.
  Se poate bea de asemenea infuzie de urzică, preparată dintr-o linguriță de plantă uscată și 1 cană cu apă. Se pot consuma până la 3 căni pe zi. Pentru creșterea eficienței ceaiului, se poate adăuga și puțin ghimbir ras.
  Rădăcina de ghimbir a demonstrat de asemenea proprietăți antiinflamatoare și analgezice remarcabile.
  
Ghimbirul (Zingiber officinale)
  Are aproape 500 de compusi identificati multi dintre ei cu activitati biologice cunoscute, actionand in mod complementar pentru a produce beneficii biologice profunde.
 Fiecare compus are un anume efect, fie influentand o anumita enzima sau proteina, fie sprijinind activitatea altor compusi.
 Ginginolul din ghimbir, prezinta proprietati antiinflamatorii si analgezice (comparabile cu cele ale aspirinei) in calmarea durerilor locale. Astfel se prezinta ca un remediu natural ce poate fi folosit sub forma de cataplasma.
  Aceasta cataplasma naturala nu are efecte benefice doar in cazurile de sciatica ci si in caz de entorsa ce nu prezinta nici un hematom sau inflamatie.
 Ingrediente:
  - apa
  - ghimbir pudra sau proaspat taiat foarte marunt.
  Preparare:
  -  fierbeti 1/2 litru apa
  - adaugati 2 linguri de ghimbir
  -  cu o lingura de lemn amestecati bine.
  Mod de utilizare:
   -lasati amestecul sa se raceasca usor (pentru a evita sa va ardeti), iar apoi cand este caldut inmuiati o compresa, stoarceti-o usor si aplicati-o apoi in zona dureroasa .
   - acoperiti compresa imbibata cu o alta uscata, (preferabil una din lana) pentru a evita racirea prea brusca a celeilalte; utilizati leucoplast pentru a fixa compresa.
    - repetati acest procedeu de cateva ori pe zi daca este necesar
  Nota: este posibil de asemenea sa frictionati zona dureroasa cu un amestec de ulei de migdale dulci si ulei esential natural de ghimbir. Incorporati doar 2 sau 3 picaturi de ulei esential natural de ghimbir in putin ulei de migdale dulci, nu mai mult! Efectul va fi garantat si imediat.
  Precautii: consultati medicul de familie daca durerea persista mai mult de trei saptamani sau se amplifica.

  Deși în general durerile intense trebuie tratate cu medicamente prescrise de către un specialist, există mai multe remedii naturiste, destul de ieftine, ce pot ameliora simptomele provocate de sciatică.
  Iată câteva:

 Uleiul de ricin  
 Chiar si in crizele de sciatica sau de artrita acest ulei poate fi folosit pentru a ameliora durerile, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. 
 Tratamentul consta in aplicarea de comprese incalzite. In functie de intensitatea durerii, acest tratament de va repeta la un interval de minim 2 ore pana cand durerea dispare. 
 Proprietățile antiinflamatoare ale uleiului de ricin îl recomandă cu succes pentru ameliorarea durerilor date de artrită. 
 Tot ce trebuie să faci este să masezi zona dureroasă și să aplici o compresă caldă cu ulei de ricin. 
 Durerile cauzate de sciatică se ameliorează dacă zona dureroasă se masează cu ulei de ricin, iar apoi se va acoperi cu un prosop încălzit, 20 min.

 Comprese de cartofi piure: Prepară un piure din patru cartofi, iar apoi întinde-l pe o cârpă curată și aplică această cârpă pe regiunea lombară de parcă ar fi o compresă. Prinde-o cu o curea și las-o să acționeze până când piureul se răcește. Poți încerca acest remediu de mai multe ori în decursul zilei.

  Masaj cu ceapă: Taie o ceapă în două și, folosind partea interioară, masează regiunea afectată cu mișcări circulare timp de zece minute. Aplică acest remediu o dată la fiecare oră și jumătate sau două ore.

  Tratament cu frunze de varză: Aplică mai multe frunze de varză fierbinți pe regiune inflamată și lasă-le să acționeze până când se răcesc.

  Compresa de hamei:
Fierbe niște hamei timp de zece minute și, asigurându-te mai întâi că îl poți suporta, înfășoară-l cu tifon în jurul regiunii afectate. Poți să acoperi hameiul cu o cârpă pentru a conserva căldura, iar apa în care l-ai fiert poate fi reutilizată (dar nu uita să o fierbi din nou).

  Masaj cu ulei de susan și ghimbir: Masează-ți nervul sciatic cu un amestec format din două linguri de ulei de susan și o linguriță de ghimbir măcinat.   

Masaj cu ulei de in sau ulei de pește: Masează regiunea inflamată cu mișcări circulare, folosind ulei de in sau ulei de pește. Infuzia de valeriană și floarea pasiunii: Această infuzie promovează relaxarea musculară în jurul nervului sciatic, fapt foarte benefic dacă sciatica este cauzată de presiunea exercitată de contracțiile musculare asupra acestui nerv.

  Remediu de ridichi și vin alb: Taie 50 de grame de ridichi proaspete și, fără a le decoji, amestecă-le cu 1 litru de vin alb. Lasă amestecul să fermenteze timp de trei săptămâni, iar apoi bea câte două pahare pe zi—unul după prânz și celălalt după cină.
 Remediu de anason, maghiran, rozmarin și mentă: Toarnă o cană de apă clocotită peste două vârfuri de cuțit de anason, două de maghiran, două de rozmarin și două de mentă, iar apoi lasă amestecul să fermenteze timp de cinci minute. Încearcă acest remediu înainte de culcare.
  Remediu de scoarță de salcie: Fierbe o bucățică de scoarță de salcie într-un litru de apă pentru 15 minute. Strecoară lichidul și bea câte o ceașcă la fiecare opt ore. Salicina din această scoarță va ameliora durerea pe care ți-o dă sciatica.
 
  Remediu de cimbru, urzică verde și șovârf:
Amestecă o lingură de cimbru, una de urzică verde și una de șovârf cu un litru de apă. Fierbe amestecul timp de 15 minute, oprește focul, lasă amestecul să infuzeze, iar apoi strecoară. Bea acest lichid de două ori pe zi.


 
 Remediu de rozmarin și oțet:
  Fierbe o mână de rozmarin în jumătate de litru de apă timp de cinci minute. Folosește o cârpă pentru a absorbi vaporii lichidului clocotit, iar apoi înmoaie această cârpă în oțet și masează cu ea regiunile afectate.

 Remediu de tărâțe și mentă: În 300 cm3 de apă, amestecă o mână de tărâțe și o mână de mentă, iar apoi încălzește amestecul timp de opt minute. Înmoaie o cârpă în mixtură, aplic-o pe regiunea afectată și lasă mixtura să acționeze timp de o oră.

 Remediu de vâsc:
 Introdu o lingură de vâsc sub formă de pulbere într-o cană de apă clocotită și lasă amestecul să fermenteze peste noapte. În dimineața următoare, reîncălzește-l și aplică-l pe regiunea afectată sub formă de compresă.




  Remediu de ulei de măsline, gălbenele, pătlagină și hypericum(Pojarnița sau Sunătoarea):

Amestecă un litru de ulei de măsline, 150 de grame de gălbenele, 100 de grame de pătlagină și 200 de grame de hypericum. Fierbe ușor amestecul timp de patru ore, lasă-l să se răcească, strecoară-l, toarnă-l într-un borcan de sticlă cu capac etanș și depozitează-l într-un spațiu întunecat timp de o lună. Îți poți masa regiunile afectate de sciatică cu acest amestec.

  Remediu de frunze de pin, vin și miere: Introdu câteva frunze de pin într-o sticlă de vin, lasă-le să marineze timp de zece zile, iar apoi adaugă o lingură de miere. Bea acest lichid înainte de culcare timp de 40 de zile consecutive.

  Suc de cartofi și țelină, sfeclă sau morcovi: Amestecă niște suc de cartofi cu suc de țelină, sfeclă sau morcovi și bea câte un pahar în fiecare zi.    

  Remediu de usturoi și lapte: Amestecă doi căței de usturoi făcuți piure cu o jumătate de ceașcă de lapte cald și bea acest amestec zilnic timp de o săptămână.
 Dar ai grijă—dacă iei anticoagulanți, suferi de ulcer sau ai vreo hemoragie, nu este recomandat să consumi usturoi. Atât sciatica cât si crizele de lumbago apar subit si neasteptat, câteodata în timpul unei miscari de aplecare sau întoarcere a corpului.
 Câteodata o criza de lumbago reprezinta prima treapta spre boala sciatica, adica o iritare a nervului sau nervilor sciatici. Exista câteva leacuri de casa cu ajutorul carora se pot trata aceste îmbolnaviri.

  Manunchiul de frunze de urzica Manunchiul de frunze de urzica este un leac vechi, care este extrem de eficient în tratarea crizelor de lumbago. Nimeni nu foloseste acest tratament fara sa aiba o absoluta nevoie, deoarece este o procedura destul de neplacuta, cu toate ca substanta iritanta din urzica odata patrunsa în piele actioneaza în profunzime, dând o senzatie de caldura prelungita si placuta.
  Folosire: Se taie urzici tinere, înflorite si se leaga în manunchi (nu uitati manusile). Trei zile la rând, biciuiti cu ele partea dureroasa a corpului. Se face o pauza pentru a împiedica hiper-reactia organismului la toxina de urzica.
  Atentie! Nu se foloseste apa rece pentru calmarea senzatiei de arsura, pentru ca astfel senzatia de caldura placuta va disparea, iar cea de arsura va reaparea.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu